Opnieuw overwinning bij E3 Beloften!

BK Enduro de mon idée, Rocroi (FR) – 22 mei 2016 – persbericht

Tijdens de 4de proef voor het BK Enduro in het Noord Franse Rocroi, wist de BETA DENICO-rijder Mathias Van Hoof opnieuw de overwinning te behalen in de E3-klasse voor jonge Beloften. In het algemene klassement werd hij tweede nadat in de laatste proef zijn motor tot driemaal toe onderuit gleed op de haast onberijdbare wegen in de Franse Ardennen. Maar in het tussenklassement blijft de jonge rijder uit de Kempen aan de leiding met 16 punten voorsprong op zijn naaste belagers.

Meer dan 600 rijders hadden zich ingeschreven voor één van de mooiste enduro wedstrijden van het jaar. De Noord-Franse motorclub van Plateau Rocroi spaarde moeite noch inspanning om een zeer mooie wedstrijd uit te tekenen in en rond de bossen van de grenstreek ten zuiden van de Semois. Er werden vier specials uitgetekend in een ronde die wel 140 km telde en 2 keer gereden moest worden. Maar daar besliste Pluvio anders over, want nog voor het einde van de eerste ronde, werd door de FFM (Franse Federatie) en de organisatie beslist om na één ronde de wedstrijd stil te leggen. Een heuse wolkbreuk net voor de middag had de verbindingswegen haast onberijdbaar gemaakt en vele rijders bleven vastzitten of kwamen niet meer op of af de vele steile hellingen. De opgelegde tijden waren niet meer haalbaar en daardoor werd besloten halfweg koers alles te annuleren.

Voor Mathias zag het er tot dan toe erg goed uit, hoewel hij de dagen voor de wedstrijd nog flink te kampen had met een luchtwegeninfectie. Op de lange en technische eerste special zette hij een mooie tweede tijd neer. Even verder was de tweede special in een vlakke weide uitgetekend. Daar verliep alles goed, tot Van Hoof zich even verremde en 5 seconden verloor, waardoor hij de vierde tijd klokte. In en ronde de stadwallen van Rocroi had de lokale club een zeer mooie en lange special uitgetekend, die een ware lust voor het oog en voor de rijders was. “Het ging super goed,” legt Mathias uit, “een heel goede special gereden, maar halfweg mijn ronde kwam het water met bakken uit de hemel. Dat kostte wat tijd, want ik wilde zeker niet onderuitgaan op de gladde flanken en kanten. Daardoor werd ik opnieuw vierde.”.

In de verbinding werd het alle zeilen bijzetten en lagen overal rijders te vechten tegen de modder en het water. Ook Mathias ging twee keer onderuit met een bloedneus tot gevolg. Hij liet zich echter niet van de wijs brengen en zette alles op alles, met opnieuw een zeer sterke tweede tijd in de vierde proef tot gevolg, amper 1,5 seconde van leider Van Oevelen.  Daardoor kwam Mathias op een 3de plaats algemeen en 2de als Belg. Op het einde van de ronde moest opnieuw de eerste special gereden worden. Daar ging alles zeer goed tot halfweg de special. “Ik schoof plotseling vooraan weg en mijn wiel zat vast achter een boom,” vertelt Van Hoof. “Daar verloor ik al dik 10 seconden om de motor weer op te pakken. Snel wilde ik de verloren tijd goedmaken en weer schoof ik onderuit, met het stuur en alles in de modder. Ik had niets meer om vast te houden en ik wilde zeker niet nog eens een hand breken. Ik ben dan voorzichtig verder gereden zonder nog risico’s te nemen. Jammer, ik ben niet tevreden met deze wedstrijd. Te veel kleine valpartijen en dat kostte tijd.”

Van Oevelen pakte de overwinning, maar in de einduitslag werd de BETA DENICOL-piloot mooi eerste in de E3-klasse en leidt hij met de maximale punten. Ook algemeen behoudt hij de leidersplaats bij de Beloften.