Mathias Van Hoof opnieuw 3de in Enduro van Dinant

BK 40e Enduro Dinant Yvoir – 23 augustus 2015 – persbericht

Na een welverdiende zomerstop, waarin KTM-rijder Mathias Van Hoof zeker niet heeft stil gezeten, stond de 40ste enduro van Dinant Yvoir op het programma. Daarmee zitten we meteen ook al in de eindfase van dit seizoen, met nog een tweetal manches te gaan. Dinant staat bekend onder rijders en toeschouwers als een prachtige rit met uitdagende specials. Eén ronde van ongeveer 75 km telt 3 speciale proeven en daarna moeten nogmaals de laatste 2 proeven extra gereden worden. Door de omstandigheden bleek dat er nét te veel aan…

De wedstrijd van vorig jaar zat alle rijders nog vers in het geheugen, aangezien ze hier toen volledig zijn uitgeregend, met ongeziene taferelen op enkele van de specials tot gevolg. Toen won de Racing Center-rijder nog met grote voorsprong bij de Randonneurs en legde Mathias Van Hoof de basis voor zijn titel van 2014.

Dit jaar kon Mathias deze prachtige omloop met zeer afwisselende specials, onder een staalblauwe hemel aanzetten. Dat de Kempenaar onder andere tijdens de 12u van La Chinelle heel wat extra ervaring en snelheid heeft kunnen opdoen, bleek al snel uit de tijden die hij wist neer te zetten. Tot driemaal toe reed Mathias de derde tijd, om vervolgens zelfs twee keer een tweede scratch chrono te laten noteren. Nadat er nog een vierde plek volgde, mocht de Racing Center-piloot ook twee keer als snelste Belofte de korte, maar pittige special in de steengroeve verlaten. Daar tekende hij zelfs een 3de tijd, net na 2 inters! Toen stond de KTM rijder op een zeer stevige derde plaats bij de Beloften.

Ondertussen had de stralende zon plaats moeten maken voor dikke regenwolken en wat iedereen hoopte dat zou wachten tot na de wedstrijd, gebeurde omstreeks 17u: de hemelsluizen gingen volledig open en toverden de specials om tot modderige, quasi onberijdbare schaatsbanen. Jammer genoeg gebeurde net op dat moment ook een ongeval op de verbinding en in één van de specials, zodat alle ambulances tegelijk moest uitrukken. De wedstrijddirectie besliste daarom dan ook – en dit volledig terecht – om anderhalf uur de wedstrijd te neutraliseren.

“We hebben de rijder geholpen en alle nodige steun geboden die nodig was, maar het duurde wel een tijdje voor alles geregeld was. Bovendien kwam het water met bakken naar beneden, iedereen kreeg kou en we moesten nog de laatste 2 specials rijden. Niemand had nog zin om verder te rijden… maar met meer dan een uur uitstel ging de wedstrijd toch verder,” vertelt Mathias. “Vervolgens zette ik de allersnelste tijd neer in de steengroeve en dat gaf me weer een boost. Maar ik had koud en was verkleumd, toen ik de laatste proef moest rijden. Bovendien was de akker één grote modderbrij geworden, amper te rijden. Ik ging een paar keer onderuit op de vettige bovengrond, maar wist toch mijn derde plaats te behouden en dat was mijn doel.”

De jonge KTM rijder zal zaterdag 29 augustus de laatste wedstrijd van het BK rijden in Esneux.