Mathias Van Hoof op een zucht van de overwinning!

BK Enduro Boucle de l’Ourthe-Amblève, Esneux – 29 augustus 2015 – persbericht

Tijdens de laatste wedstrijd van het BK enduro in Esneux, heeft Mathias Van Hoof haast de hele wedstrijd geleid bij de Beloften. De strijd om de eerst plaats was bijzonder spannend, het verschil tussen Van hoof en zijn concurrent Lillo was nooit meer dan 12 seconden. Meestal in het voordeel van de Vlaamse endurorijder, maar na meer dan 7 uur wedstrijd moest hij alsnog, zij het zeer nipt en met amper 7 seconden verschil, de duimen leggen voor de versbakken kampioen. Een zinderende strijd die alle toeschouwers op de tippen van hun tenen liet staan!

De dagen voor de wedstrijd werd de KTM Racing Center-rijder geveld door een virus in maag en darmen. Hij kon geen voedsel binnenhouden, waardoor hij verzwakt aan de laatste wedstrijd moest beginnen. “Ik heb begin van deze week iets verkeerds gegeten en voel me niet goed en erg slapjes. Mijn lichaam neemt al 3 dagen geen voedingstoffen op. Maar we zien wel, ik probeer toch te starten”, vertelt de Randonneur kampioen van 2014 voor de start.

De OPMV Club van Esneux had een zeer mooie wedstrijd uitgezet met 4 specials en korte verbindingsritten, zodat de rijders haast geen tijd hadden om op adem te komen. Met 4 rondes voor de boeg voor de Beloften, moesten er dus 16 specials gereden worden. Het beloofde een zeer spannende dag te worden en daarom moesten de krachten ook gedoseerd worden. Toch ging Mathias direct in de aanval, van bij het begin was het verschil op zijn naaste concurrent slechts luttele seconden en vanaf de 4de special nam hij de leiding over in de wedstrijd. Vooraan was Antoine Magin met een vastloper uitgevallen, dus de strijd richtte zich op Lillo en de Kempische hardrijder, Mathias Van Hoof. Na de eerste 5 proeven was het verschil amper 0,77 seconden in het voordeel van de KTM-rijder… zo spannend was het. Mathias wist telkens net een fractie sneller te zijn, zodat halfweg de koers zijn voorsprong al meer dan 7 seconden bedroeg. “Ik had nog nooit de wedstrijd geleid, maar ondanks de krampen, reed ik zo hard ik kon, zonder risico’s te nemen. Snel, zuiver, en zo efficiënt mogelijk en het bleek goed te werken. Ik sta op kop en dat had ik nog nooit gedaan dit jaar!”

Maar in de derde ronde ging het twee keer mis. In de steengroeve sloeg een losgekomen lint in het achterwiel, waardoor de achterrem van Van Hoof weg viel. Met alleen een voorrem, reed hij zijn 10de special nog wel uit, maar het kostte hem bijna 7 seconden. Daarmee was zijn voorsprong weg en stonden de twee jonger rijders haast gelijk. En dan bleek de volgende proef zonder aankondiging aangepast… Op het einde, na een blinde rechterbocht, was een extra chicane aangelegd om de snelheid te minderen. Mathias had dit niet gezien en kwam té snel aangereden, moest vervolgens alles dichtgooien en kon daarbij maar net overeind blijven. Dat kostte hem opnieuw een handvol seconden en daarmee verloor hij zijn voorsprong ; hij keek op een achterstand van opnieuw 7 seconden. Het werd vechten voor elke seconde in de laatste proeven…

“Ik reed alles uit de kast, zo hard ik kon en won nog 2 proeven, maar ook Lillo won er twee en dus kon ik het niet meer goedmaken. Na meer dan 7 uur rijden, kwam ik amper 7 seconden tekort om mijn eerste overwinning te pakken. Ik had 2 keer pech en dat kostte me de eerste plaats. Da’s balen… Maar toch ben ik supertevreden. Begin van het jaar kon ik amper gaan na de heupontwrichting, en bij de eerste wedstrijden had ik nog bijna 2 minuten achterstand. 3 dagen geleden kon ik amper rijden en nu strijd ik voor de overwinning! Ik ben dus heel tevreden met mijn vooruitgang, met de snelheid die ik gewonnen heb. Het seizoen 2015 is daarmee veel beter verlopen en vooral veel beter geëindigd dan ik ooit had durven hopen,” aldus de vermoeide, maar zeer tevreden KTM Racing Center-piloot, die daarmee zijn eerste jaar afsluit op een zeer mooie derde plaats in het BK enduro bij de Beloften!