Mathias rijdt finale

Antwerp Enduro Cross – 6 juni 2015 – wedstrijdverslag

Op zaterdag 6 juni vond op de parking van het Antwerpstadium “De Bosuil” de tweede endurocross plaats. Endurocross is een combinatie van enduro (parcours met hindernissen) en motorcross (met 10 rijders tegelijk starten in één wedstrijd). Onder een stralende zon hadden meer dan 40 piloten zich aangemeld voor deze spectaculaire wedstrijd die werd georganiseerd door onze sponsor, KTM Racing Center, uit Deurne.

Net zoals vorig jaar bestond het circuit uit een stuk sintels en een stuk asfalt en die werden verbonden door 2 bruggen zodat het extra overzichtelijk was voor iedereen. Op de twee delen van het parcours had initiatiefnemer Kenny Pulinckx verschillende hindernissen gemaakt zoals boomstammen, containers, kabelbobines, autobanden en grote rotsblokken. Er werd gereden in 2 groepen: rijders met en zonder wedstrijdvergunning, zodat de sterksten ook tegen de sterksten uitkwamen.

Mathias reed een beetje een thuiswedstrijd en dat hoorde je ook aan het gejuich. De jonge Kempenaar reed 2 zeer goede kwalificaties, tussen de grote nationale en internationale rijders. Er zaten zelfs Europees en wereldkampioenen in zijn klasse. “Ja, het was niet eenvoudig, maar ik startte elke keer goed, ik was 3de of 4de weg en kon dan nog een plaatsje goedmaken zodat ik uiteindelijk 2 keer derde werd, voldoende voor de halve finales. Maar het parcours was heel zwaar voor de onderarmen. Ik heb met niet goed kunnen opwarmen, want het was direct van de caravan op het parcours, en al snel kreeg ik last van opgepompte onderarmen. Maar ik hield het hoofd koel, maakte geen enkele fout en kon me zo kwalificeren voor de halve finale, “ aldus de KTM rijder.

In die have finale streden 10 rijders voor een plaatsje in de finale en alleen de eerste 5 mochten doorgaan. Het was knokken van meet-af-aan. “Ik was heel goed weg en zat weer direct voorin. Maar ik voelde ook meteen dat hier veel sneller gereden werd, die mannen hebben veel meer ervaring, gaan volgas en vliegen over de hindernissen. Maar ik kon goed stand houden en kwam als 4de over de finish en dus mocht ik als enige Belofte en bijna de allerjongste, door naar de grote finale! Dat was al een kleine overwinning voor mij,” glimlachte Mathias.

Die finale was om duimen en vingers af te likken… Vooraan liet meervoudig kampioen Jeff Goblet (die 3 dagen voordien nog training had gegeven aan Mathias) er geen gras over groeien en toonde aan de paar duizend toeschouwers hoe je over banden en balken moet springen met een enduromotor. Een lust voor het oog! Daarachter was het knokken voor de ereplaatsen. Even leek het erop dat Mathias zelfs een top 5 zou binnenhalen. “Ik was bewust aan de buitenkant gaan staan, want in de eerste bocht was het drummen aan de binnenkant en daar kon ik mooi van profiteren. In de eerste bocht was ik zelfs derde. Maar dat kon ik niet houden, die mannen hebben 5 à 10 jaar meer ervaring en dan moet ik lossen. Ik had ook té veel last met de onderarmen, kon mijn stuur nog amper vasthouden. Ik heb halfweg dan iets moeten lossen, want ik wilde niet vallen. De crash van Schijndel wil ik niet meer meemaken. Ik werd 8de, maar wel de enige Belofte in de finale en de tweede jongste na Vanoevelen! Er had meer ingezeten hadden mijn armen niet zo’n pijn gedaan. Maar ik heb me geweldig geamuseerd, er waren heel veel supporters en dat deed alle krampen snel weer vergeten!’ aldus een goedlachse Van Hoof.